Egy csepp vérben az egészség
Laborvizsgálat helyett csak egy tűszúrás
Miért fontos a húgysav (urát) a vérben?
A magas húgysav koncentráció a vérben nehezen választódik ki, és az ízületekben kikristályosodik, amely köszvényt okoz. Ezen felül azonban új tudományos tanulmányok kimutatták a kapcsolatot a húgysav és a különböző rendellenességek között, mint például az elhízás, a metabolikus szindróma, a magas vérnyomás és a koszorúér-betegség, és kiderült, hogy a húgysavszint nagyon fontos diagnosztikai és prognosztikai tényező. Ez azt jelenti, hogy még ha egy betegség nem is közvetlenül kapcsolódnak a húgysavhoz, de a húgysav koncentrációja nagy hatással lehet az ilyen rendellenességek megfigyelésére, monitorozására, prognózisára és terápiájára. A húgysavat az oxidatív stressz markereként ismerik el. A húgysav termelése magában foglalja a xantin-oxidáz enzimet, amely részt vesz az oxigén szabadgyök fajták termelésében. A húgysav gátolja az ér-belhártya működését azáltal, hogy gátolja az értágító nitrogén-monoxid termelést oxidatív stressz körülményei között, amely részt vesz a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásában. A húgysavnak a legfontosabb és legjobban bizonyított előrejelző szerepe van szívinfarktusban és sztrókban. A húgysav eredetű vesekövesség jelentősen gyakoribb a metabolikus szindrómás és elhízott betegek körében.
A húgysav és a vércukor kapcsolata
A cukorbetegségről régóta tudjuk hogy nem a ‘cukor betegsége’, azaz nem függ attól hogy mennyi cukrot eszünk. A glükóz, azaz a szőlőcukor a szervezetünk energia-szolgáltató tápanyaga, olyan központi molekula amely sok más szénhidrát lebomlásakor keletkezik (például kukorica- vagy búza keményítő). Hasonlóképpen, a glükózt a szervezetünk is előállítja más tápanyagokból és a véráramlás révén eljuttatja a fejhasználó szövetihez, például a fő fogyasztó agyhoz és izomhoz. Ezt a körforgást szabályozza az inzulin (cukor beépítést serkent a szövetekbe, ezáltal csökkenti a vércukor szintet) és ellenpárja a glukagon (serkenti a májból a cukor felszabadítását, ezáltal növeli a vércukor szintet). Az inzulin jóllakottságkor termelődik, míg a glukagon éhezéskor és erőkifejtéskor, amikor tápanyagot kell felszabadítani a test számára. Ezt a jól szabályozott rendszert bontja meg a gyümölcscukor, azaz a fruktóz. Ez a cukorféleség, ha túl sokat fogyasztunk belőle, eltéríti a glükóz metabolizmusát és jelentősen növeli a cukorbetegség kockázatát, illetve növeli a húgysavszintet. Ezért fontos a vércukor mérés mellett a húgysav szint mérése is, hiszen a kettő együtt ad hasznos információt a szervezetünk anyagcseréjéről.
A húgysav és a koleszterin kapcsolata
A koleszterinszint-emelkedésről régóta tudjuk, hogy növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A koleszterin egy vérzsír, amelyet a szervezet termel, de a táplálékkal is be tudjuk vinni, magas szintje utal a test általános zsír-háztartás zavarára. Az újabb tudományos eredmények azonban azt is kimutatták, hogy a húgysavszint érzékenyen jelzi a szervezet vérzsír- és koleszterin állapotát, amelyek így összefüggenek - a húgysav még érzékenyebben és előbb is jelzi, ha valami rendellenesség van a zsír metabolizmusban, mint a koleszterin emelkedés.